Monday, May 9, 2011

Näitekirjandus+Lavateoste liigid

    Käisin viimati vaatamas näidendit Pipi, see oli aasta või rohkem tagasi. Mulle ei meeldinud see. Parema meelega oleksin läinud midagi muud vaatama. Sellest ajast peale pole mulle teater meeldinud. Käin väga harva teatris.



1.1) Ooper (itaalia sõnast opera 'teos') on muusikaline lavateos, milles enamasti esitatakse kogu tekst lauldes. Mõnikord nimetatakse ooperiks ka ooperiteatrit ehk ooperimaja.

1.2) Operett Operett (itaalia keeles operetta "väike ooper") on lõbusa sisuga elurõõmus muusikaline lavateos, milles vahelduvad laul, kõne ja tants.
 
1.3)   Ballett on koreograafial põhinev lavateos, mille sisu väljendatakse tantsu ja muusika abil.
 
2.1)  Ooperi idee sündis 16. sajandi lõpul Firenzes. Esimeseks ooperiks peetakse itaalia helilooja Jacopo Peri ja libretisti Ottavio Rinuccini "Daphnet", mille nad kirjutasid aastatel 1594 - 1597 ja mis kanti ette 1597. aastal.
2.2) Nüüdisaegne operett pärineb 19. sajandi keskpaigast, kui Pariisis lõi oma lavateosed prantsuse helilooja Jacques Offenbach.

2.3)  Esimesed balletietendused toimusid 16.sajandil Itaalias ja Prantsusmaal.
3.1)  Näidendi sõnum edastatakse laulmise teel. Ooperi esitamisel kasutatakse teatri vahendeid, sealhulgas lavakujundust, kostüüme ja näitlemist. Laulu saadab instrumentaalmuusika, mille koosseis ulatub kammeransamblist sümfooniaorkestrini.
3.2) Operett on lõbusa sisuga elurõõmus muusikaline lavateos, milles vahelduvad laul, kõne ja tants. Operett nõuab näitlejailt mitmekülgsust ja mängulusti, sest selles tuleb näiteks tantsida ka teistel tegelastel, mitte ainult tantsurühmal. Ka osa laule on tantsurütmis. Paljud operetiviisid on saanud üldtuntuks.
3.3)  Ballett algab avamänguga. Balletti aluseks on stsenaarium, mille järgi seatakse tantsud, valmistatakse lavakujundus ja kostüümid. Kogu tegevus antakse edasi tantsu ja keha liikumise kaudu.
4.1) 


4.2)
4.3)   

No comments:

Post a Comment